GråskalaUppgiften gick ut på att använda sig av olika blyertspennor och få fram olika nyanser genom att hålla pennorna på olika sätt och måla "hårdare". Jag testade bl.a. HB, 2B, 4B och kolpennor. När jag målade började jag med att måla jättelöst, så att jag nästan inte nuddade pappret alls, och tog i mer och mer ju längre "fram" i nyansskalan jag kom. Jag tycker att jag fick fram den övergången i mina nyansskalor som jag ville ha, dvs. från vitt till grått och därefter till svart.
Skuggning
I den här uppgiften skulle man måla ett och samma objekt eller olika objekt med hjälp av olika skuggtekniker. Jag tänkte från början endast måla ett äpple med massor av olika skuggningar, men när jag satt och målade hade jag ett glas framför mig som jag mig inspiration till att göra en skuggteckning av den. Jag fick även lite inspiration från själva uppgiften, att endast använda sig av olika blyertspennor, så jag målade en blyertspenna också. Jag blev nöjd med resultatet, speciellt det stora äpplet. Det man inte ser så tydligt på fotot är att dess skuggning går från helt kritvitt till svart, vilket jag ändrade då Malin tyckte att jag skulle göra. Pennan jag använde var en jättetjock HB-blyerts som jag hade hemma.

Det som mina fyra objekt har gemensamt är att alla har en "slagskugga".
Jag använde mig mest av "smeta-ut-skuggmetoden", men på det lilla äpplet målade jag "streckad" skuggning. Det jag lärde mig med den här uppgiften var hur man gör bra slagskuggor och att man kan använda sig av andra olika skuggningar, inte bara den som jag oftast använder, "smeta-ut-skuggningen".
Hjälpformer
Denna uppgift gick ut på att måla ett objekt med hjälp av hjälpformer, dvs. cirklar, trianglar mm, för att enklare kunna måla sitt objekt och få rätt proportioner. Jag valde att måla en ljusstake som jag hade hemma. Som man ser på fotot så har jag inte suddat bort de hjälplinjer jag använde mig av. Något man däremot inte ser så tydligt på fotot är vilka geometriska figurer jag tog hjälp av... Jag använde cirklar, trianglar och rektanglar för att få fram den form som ljusstaken hade.

Med den här uppgiften har jag lärt mig att det är lättare att måla av något, som t.ex. en ljusstake, om man använder sig av hjälplinjer eller hjälpformer.
Självklart skulle denna bild kunnat bli mycket bättre, men jag är ändå nöjd.
Enpunktsperspektiv
Uppgiften gick ut på att måla något utifrån antingen ett en-eller tvåpunktsperspektiv. Jag hade från början tänkt måla en landsväg med el-/telefonstolpar längs med vägen där fåglar sitter. Men, efter att ha gjort en del skisser hemma, så bestämde jag mig att göra något enklare. Så jag valde istället att måla en grusväg med träd längs med vägen. Jag fick en liten fantasi om att denna grusgång gick upp till en gammal herrgård eller slott. Jag är ganska nöjd med den, men om jag hade mer tid vet jag att jag hade kunnat göra den precis så bra som jag hade velat göra den.

Jag kommer ihåg att jag i åttan målade ett hus med b.la. en trådgård med hjälp av tvåpunktsperspektiv. Kanske gjorde jag en bild då med enpunktsperspektiv också, men jag kommer inte ihåg. Som man ser så har jag i den här bilden använt mig av det jag lärt mig vad gäller skuggningar. Vägen är mörkast längst in, vilket början på trädstammarna också är.
Mörk /hotfull VS Ljus/Glad
Den här avslutande uppgiften gick ut på att teckna ett valfritt objekt på två olika sätt. Den ena skulle vara ljus och glad, medan den andra skulle vara mörk och hotfull. Jag valde att måla en lilja. Den ljusa och glada liljan målade jag först. Den är vacker och ståtlig, medan den andra är vissen och livlös. För att förstärka att den vissna liljan ska representera det hotfulla och mörka, målade jag en mörkgrå bakgrund till den, medan den glada har en vit, ljus bakgrund. Man kan säga att mina två olika liljor representerar livet respektive döden.





Jag är nöjd med min bild, speciellt de fina skuggningarna som gjorde att den ljusa och glada liljan såg levande ut. Som hjälp tog jag en lilja som vi hade hemma och tittade på hur ljuset föll på den och vilka skuggor den hade. Vad jag hade kunnat göra för att bilden hade blivit bättre hade nog varit att göra den vissna liljan ännu "vissnare" och mörkare, men jag visste inte riktig
hur jag skulle göra. Dessutom skulle jag nog inte ha målat den glada och ljusa liljan med så mörka skuggor som jag gjorde, men då tycker jag inte att den hade sett så "levande" ut.